Burn out Therapie

Verschillende vormen van burn out therapie

Een burn out: het kan de beste overkomen. Tijdens een burn out ben je lichamelijk en mentaal op gebroken. Het komt vaak doordat je veel van je energie verbruikt en je interne metertje nooit helemaal laat vollopen. Als je een burn out hebt kan therapie de oplossing zijn. Er zijn veel verschillende soorten burn out therapie. Welke bij jou past, hangt er vanaf wat je prettig vindt en hoe de situatie momenteel is.

Burn out Therapie

Cognitieve gedragstherapie

In veel situaties wordt er door een psycholoog of andere hulpverlener een vorm van cognitieve gedragstherapie ingezet. Dit is een behandelmethode die bij de meest uiteenlopende problemen in wordt gezet, dus niet alleen bij burn outs maar ook bij depressie en andere klachten. In deze therapie staat centraal: bij welk gedrag ben je gelukkig en competent, en bij welke gedrag niet? Wat kun je veranderen aan dat gedrag? En welke kerngedachten horen daar bij? 

Lichaamstherapie

Lichaamstherapie gaat er vanuit dat je overal in je lichaam emotie opslaat, en dat je het dus ook als zodanig dient te behandelen. Door bepaalde oefeningen en bewegingen kan deze emotie vrijkomen. Je wordt je er dan ook meer bewust van en kunt er beter mee leren omgaan. 

Energetische behandeling

De energetische behandeling is een mooie combinatie van allerlei therapie soorten. Deze behandeling is gebaseerd op het feit dat lichaam en geest niet los van elkaar bestaan. Je lichaam staat dus centraal, maar je gedachten net zo. Daarom is dit zeer geschikt voor burn outs, gezien de klachten zich op twee manieren uiten. 

De fases van burn out therapie

Welke vorm van therapie je ook kiest – er zijn er namelijk nog veel meer – het is in ieder geval goed om de fases van probleemoplossing door te lopen. Dat begint bij een fase van begrip en acceptatie. Het is voor veel mensen namelijk al lastig genoeg om toe te geven dat ze hulp nodig hebben en dat ze iets niet alleen kunnen oplossen. Dat is de kern van de burn out in veel gevallen. Na deze fase begint het onderzoek, ofwel het zoeken naar de oorzaak van de klachten. Daarna kun je pas gaan oplossen.